Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Száz éve, 1910. szeptember 2-án halt meg Henri Rousseau francia autodidakta amatőr festő.

Az egyik legismertebb naiv festő volt, akinek tökéletes technikai tudását, a színek meglepő kezelését már kora is felismerte: olyan avantgárd festők, mint André Derain vagy Henri Matisse is elismerték Rousseau-t.
 
 

Önarckép 1890 eredeti olaj, vászon, és a Prágai Nemzeti Galéria tulajdona.

Henri Rousseau:(Laval, 1844. május 21. – Párizs, 1910. szeptember 2.) francia naiv festő. A lenyűgöző dzsungelképek alkotója soha nem hagyta el Franciaországot, egzotikus, trópusi jeleneteit állatkerti, botanikus kertekben tett látogatásai nyomán, képeslapokról, könyvekből és saját fantáziájából álmodta meg. Műveit Picasso, Magritte és Max Ernst is nagyra tartotta, műveiből az elmúlt években is sorra nyíltak a kiállítások Párizsban, New Yorkban, Londonban, Washingtonban.


   Tigris küzdelme egy bivallyal 
 
 Leghíresebb művei az Alvó cigánylány, A kígyóbűvölő, a Tigris küzdelme egy bivallyal, a Yadivigha álma.


 

 Esti Carnevál

Meglepetés………

 Képei a buja, hihetetlen pontossággal kidolgozott növényekkel és állatokkal rabul ejtik a nézőt. Életműve a naiv festészet reneszánszát indította el, de a szürrealizmus előfutárának is tekintik, varázsos álomvilágát gyakran vetik össze Csontváryéval.   

A hajó a viharban

Egzotikus táj

 Rousseau:A Dream

Rousseau:Virágcsokor  1910

Rousseau:
(Az Eiffel-torony)


 Lassanként a művészvilág is befogadta. Közeli barátságot ápolt olyan nagy művészekkel, mint Robert Delaunay, Guillaume Apollinaire vagy később Pablo Picasso. Gangrénában halt meg 1910. szeptember 2-án a párizsi Necker kórházban.

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Surprise

(Klári, 2010.09.07 15:54)

Kellemesen leptél meg, szeretem Rousseau képeit.