Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Edvard Munch, norvég festőművész, az expresszionista mozgalom előfutára.
 
 

A festő Edvard Munch
Skrik („A sikoly) – az áttörést hozó expresszionista mű
Munch számára az áttörést az 1893-ban festett Sikoly című expresszionista alkotás hozta. A festményt mind a mai napig az expresszionista szorongás erőteljes, meghatározó kifejezéseként tartják számon. Ez az egyik legtöbbet használt motívum a világon, megszámlálhatatlan reprodukció készült róla, bögrékre, trikókra, könyvborítókra és egéralátétekre.

 


Munch 1863. december 12-én született a Hedmark megyei Løten városában. Anyját és legidősebb nővérét korán elvesztette. Ez a tény, valamint saját beteges alkata és apja vallásos képzetei erősen befolyásolták Munch érzékeny elméjének kibontakozását, és alapvetően meghatározták művészetének nyugtalan, önmarcangoló jellegét.
 

 

untitled.pngEdvard Munch: Szorongás

 

 

 

 

 

 

 

A kép támája a festõt egész életében kínozta. A mû az aggodalom, a rémület felejthetetlen ábrázolása.

 masnap.jpgEdvard Munch: Másnap
 

 

 

 

 

 


A szorongás, az õrjítõ magány és az elszigeteltség világában a nõ vámpírként jelenik meg, de õ maga megkínzottabb, mint áldozatai.
 

 

 


21104.jpgEdvard Munch: Pubertás

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A festmény az ifjúkori szexualitás akkoriban szinte teljesen agyonhallgatott témáját jeleníti meg, mely a konzervatív gondolkodás számára érinthetetlen téma volt. A gyereklány zavarának, szégyenérzetének, zavarodottságának, nyugtalanságának csodálatosan érzékeny ábrázolása a kép keletkezésének idején hatalmas botrányt okozott.
 

 


Edvard Munch:Separation II, 1896

  

 
Ezeket a rajzokat 1893-1909 között készítette Berlinben, mégpedig azért, hogy "reklámozza" festményeit, korabeli marketing kampányt indított. Sajnos a legtöbb híres festő életében nem sok anyagi hasznát látta a műveinek, Munch sem, ezért kezdte meg rajzainak a terjesztését.Edward Munch's "psychic naturalism," illustrated by his painting Jealousy from 1896

 

 


The sun, 1912 by

 

 


És végül egy gyönyörü képe.....

 

 Edvard Munch önarckép


 

Edvard Munch az expresszionizmus egyik első képviselője volt. Művészetét szorongás, elvágyódás, pesszimizmus és borzalomlátás jellemzi. 1943. december 19-én Ekely-ben lévő háza ablakai betörtek, mikor a közeli német fegyverraktárt felrobbantották. Munch fagyos időben idegesen fel és alá járkált kertjében, megfázott és nem tudta kiheverni. Hörghurutban halt meg, 80 éves korában 1944. január 23-án.


 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.