Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A preraffaeliták:DANTE GABRIEL ROSSETTI (1828-1882)

Rosetti, Dante Gabriel (1828-1882) költő, képzőművész, a prerafaelizmus apja. Képzőművészeti iskolába is járt és az egyetemen az ókori kultúra tanszékének hallgatója volt.Dantét fordította angolra és Miltont olaszra. Képzőművészeti alkotásai is fontos fejezet, kezdetet jelentenek a művészettörténetben.
 
 
Dante Gabriel Rossetti: önarckép

Már 20 éves fővel - 1848-ban - irodalmi vezéralak lett. Akkor alapította meg és szervezte a "Preraffaelita Testvériség" nevű művészi társaságot fiatal festőkből és költőkből. Hirdette, hogy a festészet akkor kezdett romlani, amikor Raffaello még a szenteket is túl reálisan ábrázolta. Vissza kell lépni Raffaello elé, Botticelli mesevilágához, a középkori képek áhítatához, a keresztény vallás és az ókori mitológia szelleméhez. (Ezért adta a mozgalomnak a "preraffaelita" vagyis "Raffaello előtti" nevet.)Dante Gabriel Rosetti: Beata Beatrix
Dante Gabriel Rosetti: Beata Beatrix


Dante Gabriel Rosetti: La Pia de Tolommei, 1868-1880Dante Gabriel Rossetti: Dante álma 1859, Tate Gallery, LondonDante Gabriel Rossetti: Monna Vanna........

Ebből a preraffaelizmusból nőtt ki az irodalmi "újromantika", majd az egész szecessziós művészet, ez volt az ihlető előzménye a szimbolizmusnak és az impresszionizmusnak.Dante Gabriel Rossetti: Rachel és LeahDante Gabriel Rossetti - Morning Zene(Az Angyali üdvözlet)Világhírű és közismerten nagyhatású költő volt. Halála előtt még összeállította utolsó verseinek gyűjteményét, a "Balladák és szonettek" címűt.

Dante Gabriel Rossetti: Fényvillanás (Az Élet háza című ciklusból)
 
Már jártam itt, igen!
Mikor is volt? Ki tudja már!
Ott künn a fű nem idegen,
s az illatár,
a sóhajtás, a part sok fénye sem.
 
Enyém voltál. Igen.
Vajon mikor is lehetett?
Egy fecske röppent odafenn,
fordult fejed,
fátylad lehullt - de rég volt, Istenem!
 
Így volt? S így lesz? Igen?
Legyőzve évek távolát
visszatalál a szerelem
a gyászon át?
Jön még nap s éj, amely gyönyört terem?
 
/Ford.: Baranyi Ferenc/Sokféle betegséggel küzdött, lelkét is próbára tette az új utak keresése. Amikor hamarosan, néhány nappal ötvennegyedik születésnapja előtt meghalt, a legjobbak már úgy tekintettek rá, hogy vele kezdődött sok minden, ami ettől kezdve előre mutat.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.