Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ABA-NOVÁK Vilmos (1894, Budapest - 1941, Budapest) Aba-Novák Vilmos (Budapest, 1894. március 15. – Budapest, 1941. szeptember 29.) magyar festő, grafikus, a modern magyar festészet egyik legeredetibb és legvitatottabb tehetsége.
 
 
Aba Novák Vilmos
1894-1941 Stílusában az expresszionizmus és az olasz noveccento elemei keveredtek. Harsány színekkel festett, monumentalitás, dinamikus színek jellemezték.
Életképei sajátos színekkel és ízekkel gazdagodnak. Képeit a Magyar Nemzeti Galéria és más közgyűjtemények mellett számos magángyűjtemény is őrzi.

Most ismert müveiböl bemutatnék egy párat.....

Park Aba-Novák ezidőtájt a Komárom megyei Tarjánban illetve a Fejér megyei Bodajkon festett, a szélesen hullámzó vagy éppen magasba emelkedő dombok a természeti formák plasztikus értékeit hangsúlyozzák.

Aktok tájban Kis mérete ellenére ez a mű fontos szerepet játszik Aba-Novák oeuvre-jében, erről a kompozícióhoz készült több vázlat is tanúskodik.
Golgotha Aba-Novák korai grafikáin gyakran találkozunk bibliai-mitológiai kerettémákba öltöztetett sokalakos kompozíciókkal. A számtalanszor feldolgozott mozgalmas tömegjelenetek közül a művész néhányat kisebb olajváltozatban is megvalósított, de ezeken kívül csak egy-két nagyobb befejezett művet ismerünk. A legjelentősebb darab, a Golgotha a Keresztvitel című tusrajz átalakított, kibővített változata.

Fahordás A heroikus, mozgalmas tájakon a kortalan aktok mellett hétköznapi, dolgozó emberek is fokozatosan megjelennek. Képeinek stílusa is megváltozik: a bádogsimaságú formák egyre darabosabb, szaggatottabb ecsetvonásokból épülnek fel, a színek egyre melegebbek lesznek.

Felsőbánya

1925-ben Aba-Novák, Patkó és néhány társuk a Nagybánya melletti Felsőbányán töltötték a nyarat. Az új környezet, inspirálóan hatott a művészekre, és noha nagyméretű aktkompozíciókat is készítettek, több képen is megörökítették a kis bányaváros jellegzetes vedutáját a kettős templomtoronnyal.

 

 


Zugligeti részlet (Kocsmaudvar) A Zugligeti részlet címet viselő kép az Aba-Novákra ekkortájt jellemző függőleges képformátumot mutatja. A meleg, barnás-zöldes színek még sötét tónusúak, a bensőséges hangulatú jelenet az igali stílusváltás, a kirobbanóan színes és kivilágosodó festéksávokra szabdalt képek előtt készült.

Fény
1926
Aba-Novákék festészetében kiemelt szerepet játszik a fény.

Csíkszeredai vásár "Aba-Novák minden képe úgyszólván fejest ugrik az életnek embertől, állattól nyüzsgő kellős közepébe. Legszívesebben oda, ahol az a legnépesebben és legtarkábban csődül egybe".A szekereik és portékáik között szinte elvesző vásározók a piactér bármely sarkából nézve ugyanezt az esetleges látványt nyújtanák.

  Székely vásár
Aba-Novák vásárképei közül ez a legtágasabb, legmonumentálisabb, az esemény teátrális szépségét is leginkább összefoglaló mű.A felhők testesek, fehérek az éles tiszta hegyi levegőben. Felragyognak a székely népviselet ünnepélyes piros-feketéi és a férfiak harisnyanadrágjának fehér posztója. Mint valami lassú tánc ritmusára ringnak az előtér csoportjai, s táncuk kígyóvonala a hattyúfehér templomig vezet.


1941 őszén, tragikusan fiatalon hunyt el. Mondják, hogy a "lezuhanó" ember halála előtt iszonyú sebességgel végigcikáznak a legfontosabb emlékek. Aba-Novák Vilmosban az emberi arcok jelentése cikázik át, elkészül az "Álarckészítő" című festménye, mely átadja nekünk a kulcsot életműve titkához.


és végül egy érdekesség...

Vurstli 85 millióért Nyolcvanötmillió forintért kelt el Aba-Novák Vilmos egyik legfontosabb műve, a Nagy vurstli a Virág Judit Galéria karácsonyi aukcióján szombat este. 2009. december 19.


A 2009. december 19-i aukción valamennyi festmény közül kiemelkedik Aba-Novák Vilmos: „Nagy vurstli” címû mûve, amelyet a mûvészettörténész szakma a festõ egyik legfontosabb mûvének tart. Ez az alkotás a mûvész legnagyobb méretû és legjelentõsebb táblaképe

Aba-Novák Vilmos 1930-as Vurstlija az igen kedvelt cirkusz-sorozat legméretesebb példánya, 85 milliós leütési árával pedig legdrágább is lett minden eddig árverezett Aba-Novák mű közül.
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.