Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Alfred Sisley (Párizs, 1839. október 30. – Moret-sur-Loing, 1899. január 29.) angol nemzetiségű, de Franciaországban élt és alkotott impresszionista festőművész.
 
 
Alfred Sisley
(1839 — 1899)

Sisley képviseli Monet mellett az impresszionizmust teljes tisztasá-gában. Első festményei, nevezetesen amelyeket 1866-ban először küldött be a Salonba, Corot és Courbet mo-dorában készültek. Egész művészete majdnem kizárólag a tájra korlá-tozódik, sőt valamennyi tájképét a Szajna völgyében, Ile-de-Franceban, s legfőképp Fontainebleau környé-kén festette.

Fasor egy kisváros mellett


Sokan Sisleyt tartják a "legtisztább" impresszionistának. Részt vett az impresszionisták első kiállításán 1874-ben, majd a következőkön is 1876-ban, 1877-ben és 1882-ben. Összesen mintegy 900 olajfestményt alkotott, szinte mind franciaországi tájakat ábrázol, de festett néhány képet Londonban és Cardiffban is.

Falusi út

Marlotte-i utca

Csendélet madarakkal


Gyalogoshíd

A Főutca

A gát

Sisley egész életét Franciaországban élte le. William Turner és John Constable esetleges hatása mellett művészettörténészek nagyobb jelentőséget tulajdonítanak Gustave Courbet és Jean-Baptiste Camille Corot befolyásának Sisley munkásságára.

Sisley festménye a párizsi Orsay Múzeumban


Az impresszionisták között képei Camille Pissarro munkáihoz állanak a legközelebb. Tájképein, ahol embereket alig ábrázol, dominál a fények játéka. Feltűnő a hó iránti lelkesedése. Egy barátjának küldött levelében írta: „Minden festmény olyan helyet ábrázol, amelybe a festő beleszeretett”.és még egy….1897. augusztus 5-én hivatalosan is összeházasodott feleségével Cardiffban (Wales). A következő évben francia állampolgárságért folyamodott, de azt nem kapta meg, így élete végéig brit alattvaló maradt. Moret-sur-Loing-ban hunyt el 59 éves korában, gégerákban, néhány hónappal felesége halála után.

és befejezésképp még egy gyönyörű képe…. Diófa egy Thomery Field


ugye milyen szép?????


 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.