Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Borsos József (Veszprém, 1821. december 21. – Budapest, 1883. augusztus 19.) festőművész Arcképfestő. Tanulmányait Bécsben végezte, ahol korán magára vonta a figyelmet. Sikereket ért el neves kortársakról festett arcképeivel és polgári témákat ábrázoló, gondosan megmunkált életképeivel: Bor, asszony, szerelem (1847); Lányok bál után (1850), melyek a Magyar Nemzeti Galéria tulajdonában vannak.
 
 

1837-től Pesten  Schoefft József tanítványa volt, majd 1840-ben Leopold Kupelwieser osztályában a bécsi képzőművészeti akadémia hallgatója lett. 1843-ban Ferdinand Georg Waldmüller magániskolájába iratkozott át. Bécsben élt, de a pesti közönség körében is népszerű volt. Az udvar és a bécsi arisztokrácia kedvelt és keresett festője volt


Főbb művei Nemzetőrtiszt 1848
Olaj, vászon, 110,5 x 86,5 cm
Történelmi Képcsarnok, Magyar Nemzeti Múzeum, Budapest


Az elégedetlen festő (Krízis egy festő életében) 1852
Olaj, fa, 97,5 x 81,8 cm
Magyar Nemzeti Galéria, Budapest

E kép készülésekor 1852-t írtunk, s a művésznek talán abban a tekintetben is lehettek gondjai, hogy miként kellene festészetének erősebben, hívebben kapcsolódnia történelmünk négy évvel korábbi lelkes, majd gyászos napjaihoz, hiszen ez a Petőfi-szakállú, -hajú, -tekintetű, fekete magyar ruhás művész a költőre látszik utalni, és Borsos 48-ban festett Nemzetőr című képe bizonyítja, hogy a forradalom eszméi nem hagyják érintetlenül.

 

 Lányok bál után 1850
Olaj, fa, 121,5 x 125 cm
Magyar Nemzeti Galéria, Budapest

Borsos festményén a brokátok, redők, szalagok, ékszerek, kandeláberek, divatlapok és szőnyegminták vetélkednek a lányok bál utáni hangulatának s a pompás környezetnek az érzékeltetésében.Csábítás
1851
Olaj, fa, 36 x 45 cm
MagántulajdonNő csipkegallérral
1850-es évek
Olaj, vászon, 63 x 50 cm
Magyar Nemzeti Galéria, BudapestBorsos József: Libanoni emír, 1843
Borsos József a 19. század egyik legtehetségesebb magyar alkotója, de egyben az egyik legrejtélyesebb is. Egyes művei – például a Lányok bál után vagy a Nemzetőr – 19. századi művészetünk legnépszerűbb darabjai közé tartoznak, azonban Borsos József, a művészszemélyiség mégsem igazán ismert a nagyközönség előtt.

Borsos József (1821-1883): Zitterbarth Mátyás építész portréja (1851) Megkapó érzékletességgel, a bécsi akadémián elsajátított alapos festői tudással közvetítette a kor igényének megfelelő, bensőséges hangulatú és érzelmes tárgyú életképet.

Csendélet rózsaszín és fehér rózsával, ékszerdobozzal és karkötőkkel

Borsos József: GalambpostaMiután vagyonát a tőzsdén elvesztette, 1861-ben Bécsből Pestre költözött. A fotográfiával azonban nem tudván versenyezni, maga is fényképészműhelyt nyitott, és végül a Szép Juhászné vendéglő tulajdonosaként halt meg.

                                                                 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.