Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Caravaggio, a barokk festészet olasz mestere négyszázegy éve halt meg

Négyszázegy  éve, 1610. július 18-án halt meg Michelangelo Merisi da Caravaggio, a barokk festészet, a fény és árnyék nagymestere.
 
 
Caravaggio (er.: Michelangelo Merisi vagy Amerighi;  Lombardia, Caravaggio, 1571. szeptember 29. – Porto Ercole, 1610. július 18.) itáliai festő, aki korának művészeti elvárásai ellen lázadva vált a manierizmus, valamint a 17. század eleji naturalisztikus ábrázolás iskolateremtő képviselőjévé.
Caravaggio arról volt ismert, hogy gyakran erőszakot ábrázoló képekkel festette meg a kereszténység hagyományaihoz tartozó történeteket és elsősorban az emberi érzelmeket ragadta meg.

Ízelítõ mûveibõl:
 
 
 
488px-maria_magdalene_by_caravaggio.jpg
 


Caravaggio: Bûnbánó Magdolna
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


A képen látható nőalak nem társasági hölgy Magdolna pózában, hanem egy szomorú, magába roskadt parasztlány számára idegen, drága öltözékben.
Magdolna csendes bűnbánata hétköznapi valóság.
 
 
 
 
 
michelangelo_caravaggio_069.jpg
 


Caravaggio: Mária halála
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


A mű a római Trasteverén lévõ Santa Maria della Scala-templom egyik kápolnája számára készült. Az egyházi megrendelők visszautasították méltatlannak vélt, megrázó realizmusa miatt. A mű csakugyan nem felel meg sem a tridenti zsinat előírásainak, sem a hagyománynak. Mária egy szalmazsákos faágyon fekszik, hasa felpuffadt, lába csupasz és szederjes - állítólag egy , a Teverébe - Róma folyójába - fulladt asszony volt a modellje.
 
 
 
 


Kép 
 
 
 
 
 
 

Caravaggio. Ecce Homo.
 
 
 
 
 
 
 
 


1607-ben vagy 1608-ban Máltára utazott, ahol megfestette a lovagrend nagymesterének, Alof de Wignacourtnak a portréját, s a La Valletta-i székesegyház részére több festmény mellett Keresztelő Szent János lefejezését.
 
 
 
 
 
 
caravaggio-lute-player-d0000caca389a938cc6b8.jpg
 
 
 
 

 

 

 

Caravaggio: A lantjátékos

 

 

 

 

 

Caravaggio - Salome fejjel Keresztelő Szent János

 

 
 
 
 
Caravaggio - A vértanú, Szent Máté

 
 
 
 
 1425457_370277869775180_647333499_o.jpg
 
 
Caravaggio: Bacchus

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Caravaggio 's Fiú, egy kosár gyümölcsel…………
 
 
 
 
 
 
 
 Caravaggio :Gyümölcsök………….
 


Miközben élete legnagyszerűbb műveit Máltán alkotta, Caravaggio egyre csak barátai segítségére várt, hogy visszatérhessen Rómába. Bárkára szállva 1610-ben vissza is tért, de a város közelében útonállók támadtak rá: végig kellett néznie, ahogy poggyásza, festményei tűz martalékává válnak. A kétségbeeséstől belázasodott, súlyos beteg lett, és keserves magányban hunyt el.

 

A művész halála körül ma is sok a rejtély: egyesek szerint malária, vagy tífusz végzett vele, mások szerint a Máltai Lovagrend összeesküvésének áldozata lett, de az is elképzelhető, hogy szeretője, Mario Minnitti festő ölte meg……….
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.