Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Edgar Degas (Párizs, 1834. július 19. – 1917. szeptember 27.) francia festőművész. A pályafutása során világhírűvé vált festőművész, Edgar Degas francia nemescsalád sarja volt.
 
 

Francia festő és szobrász. Amikor a Louvre-ban Velázquez egy képét másolta, ismerkedett meg Manet-val, aki bevezette őt az impresszionisták köreibe. Az irányzat más követőitől azonban egyrészt társadalmi hely-zete, ami jómódot biztosított neki, másrészt az különböztette meg, hogy nem érdekelte a természet.

Ismert müvei.............


Zenekar az operaházban

Az Operazenekar Degas egyik leghíresebb – bár a művész életében ritkán kiállított képe. A klasszikus kezdetekkel való szakítást illusztálja és realista, valamint a modern festészet irányába mutat. Degas, aki eddig antik ihletforrást kereső történelmi festő volt határozottan belép a modern időkbe.


A tőzsdénA start előtt

Ennélfogva nem is foglalkoztatták a szabadban létrejövő fényhatások, ehelyett inkább embereket választott festői témájául, és korszerű művészi felfogását a legapróbb mozdulatok gondos kidolgozásában kamatoztatta.Rossz hangulatBalettvizsgaÜlő táncosnő

A múló pillanat megragadásának volt a nagymestere.
Legkedveltebb modelljei a belett-táncosnők voltak, akiket sok képen örökített meg.


Egy ház udvaraJeantaud, Linet és Laine

Ezenkívül még a kávéházak és a lóversenyek világa állt érdeklődésének homlokterében.


Lóversenyen

Akár a táncosnõ-képeken, itt is fõleg a mozdulat megragadása érdekli a festõt. Mind kompozíciós megoldásaival, a merész képkivágással - habozás nélkül levágja a cilinder és a kocsi kerekének egy részét -, mind festésmódjával a pillanatszerûség élményét, dinamikáját nyújtja.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.