Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Edward Burne-Jones (1833–1898)angol festő

Egy aranyműves fiaként látta meg a napvilágot Birminghamben. Korán kezdett rajzolni, iskola mellett folyamatosan rajztanfolyamokra járt, mégis Oxfordba iratkozott be egyetemre, mert lelkész akart lenni.Tartott ez egészen addig, amíg meg nem ismerte Willaim Morrist , aki kezébe adta Ruskin könyveit és megmutatta neki Rossetti munkáit. 1856-ban közösen béreltek egy londoni műtermet, és együtt utaztak Olaszországba megcsodálni a reneszánsz mesterek munkáit.

Híressé csak 1877-ben vált, amikor egy londoni galéria kiállította az Elvarázsolt Merlint.  AEdward Burne-Jones: Arthur végső álma Avalonban...............
A kép 1881-1898 közt készült, Burne magnum opusaként tartják ma számon. A képen Arthur király, a brit mondakör legendás hőse látható. Érdekessége a műnek, hogy a földön fekvő korona a Szent Koronát ábrázolja. Ez a tény lehet érdekesség, de tekinthetjük jelzésértékűnek is. Arthur király és köre a szarmata lovagok. A szarmaták viszont a hunok egyik legvitézebb csoportja, akiket a Római Birodalom Aureliánus falához rendelt brit földre a betörő szászok elleni küzdelem céljából. A Magyar Szent Korona eredete még mindmáig nem tisztázott, hol készült kit koronáztak vele legelőször: Arthur királyt, Attilát, talán Nagy Károlyt (ha létezett) majd a pápa tulajdonába került és úgy kapta meg Szent István és maradt a magyarok tulajdonában.


Burne-Jones:Kophetua király és a kolduslány 1884, Tate gallery, LondonAz Arany Lépcső, 1880
Az Angyali üdvözlet, 1879

Sir Edward Burne-Jones. St. György és a sárkány.

Sir Edward Burne-Jones (1833-1898)"Zöld nyár" (1864)Remény 1896.  Sir Edward Burne.........

A napkeleti bölcsek ablak (1882), Szentháromság templom, Bostonban.1894-ben Viktória királynő baronet címmel tüntette ki. A hírnév és rangjelzések ellenére mind kevesebbet festett, érdeklődése fokozatosan az iparművészet felé fordult, stílusa egyre dekoratívabb lett.Burne-Jones 1894-ben lovaggá ütötték.
Váratlanul 1898 halt meg Londonban.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

izaramo1@gmail.com

(Kondor István, 2014.04.24 13:05)

Arthur király végső álma Avalonban című festményen érdekes módon senkinek sem tűnt fel a magyar Szentkorona és a három női alak ruháinak szine közötti összhang!!!!

A három ruha szinei ugyanis: piros, fehér és zöld!

Így mélyebb jelentése lehet a képen ábrázolt Szentkoronának!