Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Egry József (1883, Zalaújlak - 1951, Badacsony) "Soha nem felejtem el, hogy a táj, ami előttem van, mögöttem folytatódik."
 
 
Egry József (1883, Zalaújlak - 1951, Badacsony) Festő, Kossuth-díjas (1948), a magyar modern festészet egyik legeredetibb képviselőjeElőször az expresszionizmus formanyelvén fejezte ki magát, majd egyéni stílust teremtett. E sajátos technikájú (olajpasztell festésű) képei szuggesztív látomásban egyesítik az embert és a természetet (Szegény halászok, Visszhang, Vitorlaigazító). Számos képe van a Magyar Nemzeti Galériában, a pécsi, keszthelyi múzeumban, valamint magángyűjteményekben. E művek között több önarckép is található.

Föbb müvei..................

Éjjeli menhely előtt....
A közönség először 1907-ben a Műcsarnok tavaszi kiállításán láthatta e nagyméretű kompozíciót, melyen átlós elrendezésben hét felnőtt és két gyermek áll várakozva.Egry elkötelezettséget érzett. Nem "kívülről" szemléli a jelenetet, hanem maga is részese a történésnek: közülük való, közöttük áll és várakozik. Az előtér jobb sarkában a velünk szembenéző fiatalemberben művészünk alakjára ismerünk.

SzerelmesekBalatoni halász Árnyék nélküli fények egymásban tükröződő, tárgyakat, tömegeket átlényegítő felületei, anyagtalan lebegésű színharmóniák tiszta sugallatai áradnak ebből a festményből

Visszhang

A Visszhang kompozíciójában is a fény az uralkodó elem: felbontja a tárgyakat és meghatározza a kép struktúráját. A festmény szimbolikus jelentése a határtalan tér képzetének és az emberi figura tragikus magányosságának viszonyában fejeződik ki.

 

 

Napfelkelte "A Balaton párás fényében minden elveszti tárgyi valóját" - vallotta naplójában. A tájat, az ember csupán körvonalakkal jelezve, de expresszív erővel festette. Sajátos mondanivalója tolmácsolására különleges olaj-tempera-pasztell technikát alkalmazott.


GyümölcsöstálKatonák a Balaton partján A nagy víztükör már megjelenik a lapon, bár kiaknázatlan a távoli fények, varázslatok lehetősége, a hangsúlyos kontúrvonalak még a korai művek konstruktív szerkezetét idézik.


Szüretelôk Badacsonyban - 1952


Szivárvány.....

Utolso müvei közé tartozik: az ARANYKAPÚ.Művei egy témát variálnak. Egyszerre szétbont, és szerkeszt. A természetelvűség új értelmezése ez, amely teljesen eredeti hang az európai festészetben, és a balatoni táj igézetében 1 nagy művész következetes munkájával jött létre.

Utolsó befejezett műve az 1944-es Aranykapu. A delejes víz közepén vitorlát bontó férfialak. A víz körülöleli őt, magával ragadja ismétlődő körökkel a mindenség tágabb tere felé. 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.