Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 Erős Andor: Budapest, 1899 - 1917) magyar festő.

1908-tól négy évig a Képzőművészeti Főiskolán Ferenczy Károly tanítványa volt, 1912 nyarán Nagybányán festett. A főiskolán barátságot kötött Nemes-Lampérthtal, Diener-Dénessel, Dobrovits Péterrel, Kmettyvel és Uitz Bélával. Tanulóévei alatt Münchenben és Párizsban is járt. 1913-ban a kecskeméti művésztelepen dolgozott. Az első világháborúban halálos sebesülés érte.

Kép

 

 

 

Erős Andor:Felhős táj........

 

 

 

 

 

 

Kép 

 

 

 

Erős Andor:Park (1912)

 

 

 

 

 

 

Kép 

 

 

 

Erős Andor:Kecskemét (1913)

 

 

 

. Nyaranként a nagybányai művésztelepen, majd a kecskeméti művésztelepen festett Iványi-Grünwald Béla irányítása mellett. Stílusa az expresszionizmus felé nyitott, Nagybányán ő a neósok közé tartozott.

Kép

 

 

 

 

 

Erős Andor: Kecskeméti temető (1913)

 

 

 

 

Kép 

 

 

Erős Andor:Külváros….

 

 

 

 

1912-ben a nagybányai Széchenyi-ligetről festett képével, címe Park, szerepelt a 15 éves nagybányai művésztelep munkásságát bemutató jubileumi kiállításon.[1] 1914-ben a Műcsarnokban kiállított két tájképet,

 

Kép

 

 

 

 

Erős Andor:Dombos táj…………..

 

 

 A kecskeméti művésztelep első korszakát lezáró háborús események Erős Andort is elsodorták. 1914 őszén az északi harctérre kerülve megsebesült és hosszas szenvedés után a következő év tavaszán egy felvidéki hadikórházban elhunyt. Mint egyik nekrológjában Huzella Ödön írja: „Nagy reményekre, gyönyörű piktori pályára jogosult élet múlt ki benne.”

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.