Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


GIACOMO BALLA
 (1871 Torino - 1958 Róma)

Olasz futurista festő

Elsősorban a modern világ dinamizmusát jelképező mozgás érdekelte. Korai képei a személyes dráma megjelenítései, amelynek hevességét az aprólékos, pontos környezetábrázolás fokozza. Párizsi tartózkodása során erősen hatottak rá a francia impresszionizmus és neoimpresszionizmus különböző áramlatai.

Ismert müvei........


kutya pórázon
1912


a Merkúr elhalad a nap mellett
1914
A megtaláltnak vélt utat jelzi a Kutya pórázon (1912), amely a szerves és a mechanikus mozgás tanulmányozását tükrözi, majd a kozmikus mozgást kezdte vizsgálni (A Merkúr elhalad a Nap mellett, 1914). Balla visszatért a hagyományos stílushoz, s továbbra is Rómában működött

További festményei.......


agavé a tengerparton


elektromos fények 1909-ben


tankcsapda


szenvedély


marvento

Párizsi tartózkodása során erősen hatottak rá a francia impresszionizmus és neoimpresszionizmus különböző áramlatai. Mikor 1904-ben visszatért Rómába, tanítványait, Boccionit és Severinit is megismertette ezzel a művészettel és a modern festészet alapelemeivel.


ködös reggel a villa borghese parkjában

és befejezésül ezt a szép csendéletet nézzétek meg......


dáliák a fényben

hát nem gyönyörű................

1919-től ismét a realista festészetet művelte, hogy később újból futurisztikus jellegű, máskor sajátos absztrakt képeket készítsen. Munkásságának lényegét 1919-ig alkotta meg. 1958-ban halt meg Rómában.