Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Giovanni Battista Tiepolo (1696, Velence – 1770, Madrid)
Az egyik legelőkelőbb velencei családból származott, amely két dózsét is adott a városállamnak: (Jacopo Tiepolo és Lorenzo Tiepolo). Apja, Giovanni Battista Tiepolo (Giambatttista Tiepolo) szintén neves festő volt. Öccse, Lorenzo Baldissera Tiepolo, szintén festő volt, sokat segített neki későbbi munkáiban.
A XVIII. század egyik legjelentõsebb olasz rokokó festõje, rajzoló és rézkarcoló. A velencei késõbarokk utolsó képviselõje, freskói az illuzionisztikus barokk freskófestészet csúcsát jelentik.
Galéria
Giovanni Battista Tiepolo: Álarcosbál
 Ezen a mûvén Tiepolo élénk tónusokat használ, és a meleg sárga színek széles skáláját vonultatja föl. A velencei karnevál elegáns mulatói a commedia dell'arte vidám figuráival keverednekÕrjöngõ Lóránd:Ezen a jeleneten a szerelmespár idealizált szépségével szembeállítja az õket szerény kunyhójába befogadó parasztházaspár valósághû megjelenítését.


Parasztok ebédje, freskó a Villa Valmaranában,


Ábrahám és a három angyal..........


A fuvolás..........Giovanni Battista Tiepolo:Iphigeneia feláldozása

A vonuló felhõkön tartózkodó puttók vagy az olyan részletek, mint az oszlopra helyezett férfikéz tudatosan vonják el figyelmünket a mitológiai jelenet drámaiságáról.

Giovanni Battista Tiepolo:Spanyolország dicsõsége


Junge Sängerin mit mandolin

Junge Frau mit Papagei

És végül két FRESKO az Würzburgi érseki palotából:

Tiepolo: Barbarossa Frigyes és Burgundiai Beatrix esküvője

Tiepolo: Apollón lovai
1761-ben fiaival, Giovanni Domenicóval és Lorenzóval Madridban III. Károly új királyi palotáját freskókkal díszítették. Itt alkotta meg a mûvészete szintézisének minõsíthetõ Spanyolország dicsõsége címû kompozícióját

Önálló munkássága során is megőrizte az apjától kapott művészi indíttatást, főleg a dekoratív hatásokat, azonban festészetének tárgya fokozatosan realista irányban módosult. 1770 ben Madridban halt meg……
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.