Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ohn Constable John Constable (East Bergholt, Suffolk, 1776. június 11. – London, 1837 április 1.) angol tájképfestő.
 
 
John Constable

John Constable (East Bergholt, Suffolk, 1776. június 11. – London, 1837 április 1.) angol tájképfestő.

Jelentős szerepe volt az angol romantikus tájképfestészet történetében és alkotói stílusa meghatározó befolyást gyakorolt a francia romantikus festőkre, a barbizoni iskolára és az impresszionistákra

Az 1824-ben A fehér ló, A szénászekér c. és még pár tájképe két francia kereskedő révén eljutott Párizsba, kiállították a Salonon, óriási sikere volt.


A fehér ló.......


Szénásszekér.............

Constable a természet közelében élt gyermekkorában és fiatal éveiben, ösztönös – festészeti szempontból alapvető – megfigyeléseket végzett, ismerte a felhőket, azok kialakulását, s szétterülését az égbolton, a nap és a felhők fény-árnyék hatását a táj színvilágára és hangulatára.

Föbb müvei.......


Dedham völgy (1802)


Malom Dedham közelében


A salisburyi katedrális

Művészetének csúcsát salisburyi tájképeinek sorozatával érte el, melyek közül a leghíresebbek a salysbury székesegyházról festett képei.


A búzaföld (1826)


Földút (1826)


Stonehenge(1836)

Constable a látvány hiteles megragadására törekedett, ezért tájképein nem ábrázolt idealizált vagy fantasztikus elemeket. Kompozíció-teremtő képességét számos megfigyeléssel, előtanulmánnyal, vázlatok készítésével fokozta.

és befejezésül...........


Waterloo-i ünnepély East Bergholtban

A 18. század végére kibontakozó angol tájfestészet legnagyobb mestere Constable volt. Stílusa a 17. századi holland festõkébõl indult ki, de a természeti jelenségek változékonyságát, az atmoszferikus hatásokat megragadó, bravúros ecsetkezelésû képei az impresszionizmust és Turnert készítik elõ. Ragyogó kolorit, vibráló atmoszféra, a részletezés helyett az összhatás elevensége jellemzik ezt az 1815-16 körül készült kis képét is, melyen a waterlooi gyõzelem után szülõfalujában tartott ünnepséget örökítette meg.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.