Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kádár Béla Budapest, 1877 - 1956, Budapest 1896-os müncheni és párizsi útját követően a budapesti Mintarajztanodában kezdte tanulmányait. 1911-ben ösztöndíjjal dolgozott a szolnoki művésztelepen. 1921-ben Scheiber Hugóval közösen állított ki Bécsben, két évvel később már a német expresszionizmus legjelentősebb kiállítóhelyén, a berlini Sturm Galériában szerepeltek képei.
 
 
Kádár Béla (1877, Budapest - 1956, Budapest)Festő. Kezdetben Rippl-Rónai József hatása alatt dolgozott, majd 1918-tól a formakereső izmusok követőjévé vált. 1921-től Bécsben, Budapesten és Berlinben a Sturmban rendezett expresszionista-szimbolista műveiből kiállítást. A hitleristák által elrettentő példaként rendezett Entartete Kunst c. kiállítás katalógusán az ő műve is szerepelt. Művei New Yorkban szerepeltek kiállításon. Antifasiszta, drámai realista tollrajzai a háború után könyvalakban is megjelentek.Nagybányai templom

Ízelítõ mûveibõl:


Anya gyermekkel címû festménye a madonna-szimbólum sajátosan értelmezett, modern nagyvárosi környezetbe helyezett ábrázolása.

Hidas városkép

A tízes években készült, világos színekkel, sok fehérrel, kevés kékkel, zölddel és pirossal festett Hidas városképe mûvészetén belül is a kiemelkedõ alkotásai közé tartozik.


Anya gyermekkel


Csendélet

Művészetére hatással volt Rippl-Rónai, M. Chagall és H. Campendonk. Scheiber Hugó példájára indult el az expresszionista absztrakció felé. Finoman expresszív jellegű képeit gyakran keresetten naiv, klasszicizáló és szürreális elemek jellemzik. A folklór hatása érződik dekorativitásában.


KompozícióKék-sárga kompozíció

A népi motívumok felhasználása, szín és forma kapcsolata a századelő magyar művészetével rokonítja munkáit. Mindamellett fejlődése teljesen egyéni, a magyar művészeti élettől független volt. Nemzetközileg szinte ismertebb volt, mint itthon. Minden szellemi tevékenység érdekelte. Azt vallotta, hogy a mű legyen több, mint a valóság, amelyet ábrázol.

és befelyezésül...........


Folyonál fürdözök...........

Éjszakai randevú


 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

kérdés

(Tibor, 2012.04.10 17:38)

Tisztelt Béla!
Az Anya gyermekével c. mű paramétereiről véletlenül nem tud valamit közzétenni? Mindemellett érdekelne, hogy mit tud a kép hollétéről, illetve, hogy hogyan tudnám megvásárolni?
Segítségét előre is köszönöm.
Tibor