Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

Késői hazatérés - Válogatás Bán Kiss Edit, Mészöly Munkás Béla, Wittmann Zsigmond alkotásaiból
Három száműzött művész, hetven hazatért alkotás. Bán Kiss Edit, Mészöly Munkás Béla, Wittmann Zsigmond ma már ismeretlenül hangzó nevek. Képzőművészek, akik származásuk miatt lettek száműzöttek. A "megbékíthetetlen túlélő", a "világutazó piktor", az "ellenálló montparno" most megkésve, de egy kiállítás erejéig hazatér. Holokauszt Emlékközpont április 16. (péntek) - augusztus 15. (vasárnap)
 
 
Holokauszt Emlékközpont
1094 Budapest, IX. kerület, Páva utca 39.
Budapesten a ferencvárosi Páva utcai zsinagóga, és a hozzá csatlakozó új épületszárny 2004 óta ad otthont a Holokauszt Emlékközpontnak, amely Mányi István Ybl-díjas építész tervei alapján készült.
A Holocaust Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány Magyarország egyetlen, csak a vészkorszak tárgyi- és iratanyagát gyűjtő, feldolgozó és bemutató tudományos intézménye.

Zsidó származású festők kiállítása a Holokauszt Emlékközpontban
Budapesten a két világháború között zsidó származásuk miatt külföldre menekült festőművészek munkásságát bemutató kiállítást rendeznek Késői hazatérés címmel a Holokauszt Emlékközpontban
augusztus 15-ig

Mészöly Munkás Béla Nagybányán tanult. 1920-tól kezdődően, járja a világot, Budapesten kívül, Amszterdamban, Barcelonában, Londonban, Nizzában is kiállít. 1930-ban Schall Lászlóval közösen megalapítják a Képzőművészeti Szalont. 1942-ben Auschwitzba deportálják, ahol életét veszti.Mészöly Munkás Béla (Budapest, 1889 - Auschwitz, 1942) Tabán télen, 1928
Mészöly-Munkás Béla: Öreg kapu

A Falak (toronyóra) a külvilág és a belső világ egymástól való elszigeteltségét fejezi ki: az objektív időben létező külvilág és a belső, a szubjektív világ időtlenségét.

Megdöbbentő élménnyel szembesül a látogató a képek között. A múzeummá átalakított zsinagóga karzatán az európai modernizmus legszebb hagyományai vonulnak végig a három festő vásznain.

Bán Kiss Edit (1905- 1966)

Budapesten született, Düsseldorfban tanult szobrászatot. 1944-ben deportálták Ravensbrückbe, ahol megpróbált öngyilkosságot elkövetni. 1944 decemberétől a Daimler - Benz Művekben dolgoztatták. 1945 áprilisában sikerült megszöknie, pár hónappal később már kiállítás nyílt a lágerről készült rajzaiból Budapesten. Később Marokkóban, Franciaországban és Angliában élt, 1966-ban önkezűleg vetett véget életének
Érdeklődők megtekintik Bán Kiss Edit festőművész alkotását a Páva utcai Holokauszt Emlékközpont Száműzött művészet című kiállítássorozatának Késői hazatérés című képzőművészeti kiállításán...........Bán Kiss Edit: Az éjszakaWittmann Zsigmond (1909-1944)

Wittmann Zsigmond 1929-ben beiratkozott a Képzőművészeti Főiskolára, de a rákövetkező évben már Berlinben folytatta tanulmányait. Hitler hatalomra kerülése ellen tiltakozva saját maga által készített antifasiszta plakátokat terjesztett, majd 1933-ban elhagyta Németországot és Párizsba menekült. Rövid időn belül bekerült a „montparnok” színes társaságába, majd önkéntesnek jelentkezett a francia hadseregbe. 1944-ben belehalt a harcok során szerzett sebesülésébe.Wittmann Zsigmond: Három breton nő, 1933 .........
A halál árnyékában,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,


Kevés munkája maradt fenn, a franciaországi magángyűjtőktől kölcsönzött alkotások mellett, a kiállításra érkezik két, a párizsi Musée d’Art et d’Histoire du Judaïsme tulajdonában lévő festmény is.


 

Wittmann Zsigmond önarcképe (olajfestmény)

Pontos cím? Nem egészen. Hiszen ennek a három Magyarországon született, s innen elszármazott festőnek, akiknek képei sok-sok szállal kötődnek egykori hazájukhoz, igen mélyek a gyökerei. Ez a hazatérés kiállítása. A mindmáig ismeretlen magyar festőket emigrációba kényszerítették, majd haláltáborba hurcolták, és valamennyiüknek közös tragikus sorsa kötődik Hitlerék szörnytetteihez. Ismeretlenek lennének? De hát ott a helyük a XX. század jelentős magyar művészei között. Bán Kiss Edit, Mészöly Munkás Béla és Wittmann Zsigmond művészete ismeretlenül is ezer szállal kötődött Magyarországhoz.


A szervezők elsődleges célja annak elősegítése, hogy e művészek elfoglalhassák megérdemelt helyüket a magyar művészettörténetben, alkotásaik és sorsuk elgondolkodtassa a mai kor emberét.
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

6630 mindszent, Szabadság tér 19

(bambulaludmilla, 2011.01.27 13:13)

Nagyon jók a munkák szuper és nagyon jó hogy láhaltam és itt találhatók a képek- nagyon melyen foglalkoztat a ez a mult- Mély együttérzéssel vagyok- Milla

6630 mindszent, Szabadság tér 19

(bambulaludmilla, 2011.01.27 13:10)