Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kortárs festők(3)Csernus Tibor (Kondoros, 1927. június 27. – Párizs, 2007. szeptember 7.) Kossuth-díjas magyar grafikus és festő.

Nehéz írni Csernus Tiborról. Egyrészt, mert halhatatlanná vált, mint a festőóriások általában. Másrészt, mert festményeit az írott szó, de még az élő sem tudja visszaadni. Csernust ismerni kellett, festményeit pedig látni kell. Minden egyéb hiábavaló.
 
 
Csernus Tibor a budapesti Iparművészeti Iskolában kezdte tanulmányait, majd a Képzőművészeti Főiskolán folytatta, ahol Bernáth Aurél tanítványa volt. A művész első egységesebb festői korszakát az 1952-53 közötti tájképei alkotják,kortárs képzőművészetünkben az egyik legelőkelőbb helyet foglalja el.Három lektor .......

Csernus Tibor föstötte a képet 1955-ben a New York (akkor éppen Hungária) kávéház legendás „mélyvíz”-ében borongó és borozó három ifjú kiadói lektorról. Vajda Miklós ül a (rendezői) bal oldalon 24 évesen, középen a 27 esztendős Domokos Mátyás, szintén a Szépirodalmiból, jobbra pedig az Európa kiadós Réz Pál (25).

Csernus Tibor: Újpesti rakpart (1957)
Csernus Tibor neve nem köthető egy bizonyos stílusirányzathoz. A szocreáltól a kubizmuson át az első párizsi tartózkodása utáni „mágikus realizmusig” sok stílusban alkotott. A tasizmus elemeit alkalmazó, szürrealisztikus képeivel teremtett iskolát Magyarországon.CSERNUS Tibor: Saul (Lovas) ,  1985Csernus Tibor: Akt virágokkal (1977;)
Csernus Tibor: Minüasz lányai (1990)Csernus Tibor: Kávéházban
CSERNUS Tibor:Lehel téri piac...........


Festészete sohasem szakad el a látható valóságtól, az számára nyersanyagként szolgál, ám más-más célok nyomán transzponálva nagyon is eltérő, új valóságokat teremt; ahogyan Gerd Lindner fogalmaz ezzel kapcsolatban: „…valóban új, vitális realizmus-tervet testesít meg sokszoros változás folyamatában”.Csernus Tibor: Biciklisek, 2004
Csernus Tibor: Úthengeren, 2004

Saját festészeti korszakait talán leginkább modern, természetmisztikus-szürrealisztikus és hiperrealista korszakokra lehetne felosztani, élete végén expresszív stílusjegyeket is mutattak munkái.

és végül:Tibor Csernus: Absolom

Az eddigi hazai kortárs aukciós csúcstartó Csernus Tibor: Absolom című képe, amely 10 millió forintos áron kelt el több mint egy évvel ezelőtt a Virág Judit Galéria és Aukciósház első kortárs képaukcióján.

Csernus azok számára halhatatlan, akik ismerik képeit, mert egy olyan harcot vívott meg a festőművészettel, melyből győztesen került ki. 2007. szeptember 7-én Csernus Tibor eltávozott az élők sorából és átköltözött festményeibe. Ahova minden valószínűség szerint a világ és fizikai állapotának gyökeres megváltozása elől menekült. 80 évet élt a Földön.

(Forrás: Stenczer Sára:  Csernus Tibor élete és halhatatlansága)
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

re.......

(akárki......., 2011.02.01 19:33)

" Csak az igazi barát aki figyelmeztet rá, hogy maszatos az arcod. "
.))))))))

na ugye....

(Na ki vagyok?, 2010.09.19 20:19)

...hogy hozzá lehet szólni:)