Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Markó Károly (Lőcse 1791. szeptember 25. – Villa Appeggi, Itália 1860. november 9.) magyar festő.
 
 
Markó Károly neve a magyar művészettörténetbe, mint a tájképfestészet megteremtője vonult be
Korának semmilyen festészeti irányzata nem téríttette el, a maga által választott úttól.Tájképei idilli hangulatú, klasszikus kultúrát megjelenítők.

Főbb müvei….

Magyar alföldi táj gémeskúttal


A puszta (1853)


Ez az 1853-ban festett kép ritkaságnak számít, mert Markó alig festett magyarországi tájképet.

Markó Károly: Visegrád

A kép történelmi múltunk dicsõ korszakának színterét, a Duna-kanyar egyik legszebb táját ábrázolja. A smaragdzöld hegyoldal tetején a középkori fellegvár romjai, lent a Dunánál a magas, négyszögletes Salamon tornya, melybe a néphit szerint egykor Salamon magyar királyt zárták. Az árnyékba borított sötét elõtérbõl, mint valami keretbõl, a Duna-kanyar pompás panorámája tárul elénk. A kiegyensúlyozott, nyugodt kompozíció, a színhatások finomsága, a természetszeretetet árasztó felfogás legfõbb értékei alkotásának

1853- -ban haza látogatott, ennek az útnak a hatására születettek, a Puszta és a Magyar alföldi táj gémeskúttal című festmények. 1840-ben kiállítást rendeztek műveiből, az első Pesti Műkiállításon. Még eben az évben a Magyar Tudományos Akadémia tagjává választották. Művei megtalálhatok Ausztria, Csehország, Dánia, Magyarország, Németország, Olaszország, Szlovákia múzeumaiban

Nedecz vára....

Képeinek értékes darabja Csorsztin és Nedecz várát ábrázolja, melynek leíró jellegű előadásában már a kompozíció biztonságát, a természettanulmányozás áhítatos, elmélyült voltát - Markó művészetének későbbi nagy értékeit érezzük.

Halászok....Markó Károly életének utolsó szakaszában készült egyik legnépszerûbb és legnagyobb méretû képe, a "Halászok", melyben mintegy összegezte mesterségbeli tudását. A táj természeti gazdagsága atmoszférát teremtõ színperspektívával, finom részletezése egységes képfelület-alakítással párosult.

Markó Károly: SzüretTóbiás az angyallal
Markó Károly - RőzsehordókMarkó Károly - Diana vadászaton (1833)
Jézus megkeresztelkedéseMarkó Károly festészetében Jézus megkeresztelése talán az egyik leggazdagabb, legismertebb téma; virágkora az 1840-1841-es évekre tehető. Ezen időszakból csak Magyarországról körülbelül tizenhárom festményt és három rajzot ismerünk.


és végül....

Markó Károly: Tájkép aratókkalés még egy....
Markó Károly, id. (1791-1860): Sziklák
Hát nem gyönyörű...... 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.