Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


PAIZS GOEBEL Jenő (1896, Budapest - 1944, Budapest)Festőművész
PAIZS GOEBEL Jenő:Festőművész. 1916-17-ben az Iparrajziskola üvegfestő szakára járt. 1916-tól 1924-ig a Képzőművészeti Főiskolán Zemplényi Tivadar és Réti István tanítványa volt, 1924-25-ben Párizsban és Barbizonban járt. 1920-tól szerepelt kiállításokon a Műcsarnokban, ahol 1922-ben és 1926-ban kitüntető elismerést kapott.
 
Paizs Goebel Jenő (1896-1944): Önarckép pofaszakállal
A 20. századi magyar művészet, és azon belül a szentendrei festészet különös álomvilágot teremtő alakja, Paizs Goebel Jenő műveire időről időre felfigyel a szakma és a nagyközönség. Szimbolikus hangvételű festészetét a kezdetektől elismerő hangok kísérik, életműve azonban mind a mai napig nem igazán ismert. A felfedezésre vágyó festészetkedvelők a Budapesti Történeti Múzeumban ismerkedhetnek meg


Kertek alatt, SzentendreKonyhai csendéletFestő és modell (Vénusz):A tájháttér előtt heverő női akt - reneszánsz mintákat követve - más figurákkal is kiegészülhet. Paizs Goebel ezen az első jelentős, nagy sikert arató művén magát bújtatta a gyümölcsös tálat tartó szolga szerepébe.

Vihar után (Eső után):Paizs Goebel festészetében - nem utolsósorban barbizoni tartózkodásának köszönhetően - kiemelt szerepet kaptak a tájképek, amelyek zaklatott ecsetkezelésével, drámai fény-árnyék kontrasztokra hasadó fénykévéivel Aba-Novák vagy Szőnyi korai képeire emlékeztet.

Paizs-Goebel Jenő (1899 - 1944): Kitavaszodott


Csendélet:Csendéletének hosszú, keskeny képmezejében a naivokra emlékeztető módon ábrázolja a kendővel takart asztallapon a kép tengelyét hangsúlyozó vázát, amelyben lángnyelvként csapongó sokszirmú, egzotikus virágcsokor van.

Tél: Magyar Nemzeti Galéria, Budapest


Patakpart: Ferenczy Múzeum, Szentendre

Virágos csendélet ablak előtt, 1930
Virágcsokor ablakban
Paizs Goebel Jenő önarckép


A 30-as években alakult ki jellegzetesen egyéni hangja, különös álomvilágának fantasztikus képeit megjelenítő stílusa.
Késői korszakát (a 30-as évek végétől haláláig) finom, érzékeny színvilág, oldott formák jellemzik…………..
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.