Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Pierre Bonnard (Fontenay-aux-Roses, 1867. október 3. – Le Cannet, 1947. január 23.) francia festő, a posztimpresszionizmus jeles képviselője
Bonnard művészetében – végső soron a többiekében is – fontos momentum volt a Nabis-hoz való tartozás.Rendkívül tónusgazdagon festett, ugyanakkor a kép tárgya mintegy feloldódott a modellt, tárgyat, tájat megvilágító fényárban.
 
Önarckép
Bonnard 1867-ben született a Párizs melletti kisvárosban, Fontenay-aux-Roses-ban. Iskoláit itt és a Lyonhoz közeli Grand Lemps-ben végezte.
Bonnard művészetében – végső soron a többiekében is – fontos momentum volt a Nabis-hoz való tartozás.
A stíluskeresés jegyében impresszionista jellegű városképeket is festett ekkor, és néha már olyan képeket is, amelyeket már a kialakult eszköztárral rendelkező festő alkotása is lehetne .

"Nem az életet kell festeni, hanem a festményekbe kell életet lehelni." (Pierre Bonnard)
Munkaasztal.....Vacsora előttVirágok a kandallópárkányonA fehér InteriorFiatal nők a
Kertben........
Mandulafa virágzik.........Ruelle à VernonnetKézzel készített olajfestmény reprodukciója Az Eiffel-torony és a Szajna, Festménye Pierre Bonnard.


Virág csendélet.........

Nő kutyával.......


Dél-Franciaországban élt és dolgozott, csendes visszavonultságban. 1924-ben nagy retrospektív kiállítása volt Párizsban, majd a következő évtizedtől kezdődően a világ minden részén kiállították képeit .Utolsó éveiben freskókat festett, templomi üvegablakokat is készített.

A háborús években sorra elvesztette a számára legfontosabbnak számító embereket: meghalt felesége, legjobb barátja, Vuillard. 1947-ben ő is meghalt La Cannet-ben.


 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.