Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SCHEIBER Hugó (1873 – 1950) magyar festő

SCHEIBER Hugó a tízes és húszas évek fordulóján született festményeivel sikerült saját korában tartós sikert elérni a művészet valamelyik európai fővárosában. Herwarth Walden berlini galériája, a Der Sturm éveken át kiemelt helyet biztosított Scheiber műveinek.
 
 
A berlini Sturmban expresszionista műveinek nagy sikerű kiállítása volt. Berlinben, Amerikában és Rómában is járt. Eleinte impresszionisztikus, plein air képeket festett, majd utolsó gyűjteményes kiállításain a Nemzeti Szalonban és az Ernst Múzeumban futurista, expresszionista képeket állított ki. A Képzőművészek Új Társaság (KUT) tagja volt.


Vízparti fák


Kisvárosi utca


Parkban

Scheiber alkotói stílusa a húszas évek közepén megváltozott. A korábbi, zsíros, sűrű olajfestékkel megdolgozott, expresszív torzításokkal alakított felületet felváltotta a híg temperával, áttetsző akvarellel rögzített könnyed vonalak és elegáns lendülettel húzott ecsetvonások dekoratív rendszere, lebegő előadásmód került a nehézkesebb, súlyosabb kifejezés helyébe.

GondolkodóAtlétikai bajnokság
A Stadion olyan festmény, aminek láttán megtörnek a Scheibernél indokoltan alkalmazható, sémába illő felvetések. Scheiber bizonyos értelemben túllép az expresszionizmuson; a kifejezés alárendelődik annak a vizionárius nyelvezetnek, mi több, szimbolikus szándéknak, amiről e festmény elemei beszélnek.Munkanélküliek - Padon

1929-es tusrajzán Munkanélküliek, már a padon ülő két figurát nagyítja fel, emeli ki úgy, hogy a parkból csak néhány fatörzs alja látszik a képen. A festő érdeklődésének középpontjában ezúttal a padon ellentétes pózban ülő két, igen magányos alak található.Alkonyi fények..........Kikiáltási ár: 380 000 Ft    € 1 600  | Leütési ár: 850 000 Ft.....Budapest 1945.........


Budapest 1945........

és végül.........
.....egy--
virág csendélet.........

Számszerűleg is gazdag életművéből kiemelkednek kitűnő portréi, miközben a nagyvárosi élet jellegzetes színhelyeit, mondén atmoszféráját és mozgalmasságát megidéző kompozíciói a kor életérzésének fontos dokumentumai.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.