Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SOMOGYI GYÖRGY festőművész Karcag, 1946. október 20.

A szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán rajztanár szakon végzett, majd a Magyar Képzőművészeti Főiskolán szerzett diplomát. Tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének, a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetségének, a Magyar Festők Társaságának, az X-Art Egyesületnek. Alapító tagja az Insula, majd a Patak csoportnak, a Kertalja művésztelepnek.
 
 
 
 
somogyi.jpgSOMOGYI GYÖRGY
festőművész.


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Életműve nem egyenes vonalban épül: szívesen elővesz félretett gondolatokat, nyolc-tíz éve lezártnak hitt ösvényekre (saját korábbi ösvényeire) lép újra. Piktúrájának tárgya a természet, még akkor is, ha munkái formailag a lírai absztrakció tartományába sorolhatók.
 
 
 
 
somogyi-20gyorgy-20--20alba-20insula.jpg
 
 
 
 


 
Somogyi György:Buckarajz...........
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
somogyi-20gyorgy-20--20alba-20insula.jpg


 
 


Somogyi György: Alba Insula......
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 


 
 
Somogyi György: Paul Klee emlékére
 
 

Életműve nem egyenes vonalban épül: szívesen elővesz félretett gondolatokat, nyolc-tíz éve lezártnak hitt ösvényekre (saját korábbi ösvényeire) lép újra. Piktúrájának tárgya a természet, még akkor is, ha munkái formailag a lírai absztrakció tartományába sorolhatók
 
 
 Somogyi György: Böszörmény

 
 
 
 
somogyi-20gyorgy-20--20alba-20insula.jpg
 
 
 
 
 
 
 
 
Somogyi György:KIRÁNDULÁS A SZIGETEN
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


61232_125712820813154_100001233100968_166261_5878679_n.jpg
 
 
 
 
 
 
 
 
Kompozíció........

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Mindig valóságos élményből indul ki (fészek, bucka). Úgy építi meg a képet, mint fészkét a madár. Egymásra festett szálak, vonalak szövevénye tölti ki a képmezőt. Bizonyos művein kilép a szokványos négyzetes vagy téglalap alakú keretből.
 
 
 sdorko94.jpg
 
 
 
 
 
 
 
Dorko...............
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 sdorko94.jpg
 
 
 
 
 
 
Üvegablak-terv...........

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A kilencvenes évek derekán egymást részben elfedő lemezekből komponálta meg műveit. Műveinek java a Kállai Ernő által preferált bioromantikához áll közel.

 


sdorko94.jpg
 
Horizontális kép.............

 
 
 
 
 
Műveit az alábbi közgyűjtemények őrzik: Ferenczy Múzeum, Szentendre; Haukipudas (Finnország); Kortárs Múzeum, Dunaszerdahely (Szlovákia); Magyar Kortárs Gyűjtemény, Dunaharaszti, Baktay Galéria. Murális munkája a taksonyi házasságkötő-teremben látható. Művészetét méltatja HANN F.: Somogyi György (kismonográfia), 1998, Insula Kiadó.
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

2310

(Reiter Tünde, 2010.11.17 08:19)

És ha még látnátok az "Öshazá"-t, ami úgy gondolom a világ egyik legjobb alkotása. De az én kedvenceim a kis "Ovális képek". Érdemes megismerkedni Gyuri művészetével, mert egyedi, mert csodálatos!
Béla, Neked gratulálok ehhez a "sorozat"-hoz, és megemelem a kalapomat a lelkes munkád előtt!