Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SZÉKELY Bertalan (1835, Kolozsvár - 1910, Budapest) A magyar történelmi festészet egyik legnagyobb képviselője.
 
 
Festő, a romantikát és az akadémizmust elegyítő magyar történelmi festészet legnagyobb képviselője.
1889-90-ben Lotz Károllyal és Deák Ébner Lajossal a tihanyi apátság freskóit, 1890-96-ban a Mátyás-templom több freskóját, 1896-97-ben a kecskeméti városi tanács dísztermének freskóit.

Ismert müvei.....

II. Lajos holttestének megtalálása A mohácsi csatában elesett utolsó Jagelló-házi fiatal magyar király, II. Lajos (1516-1526) halála egyben a nemzet vesztét, a 150 esztendős török uralom kezdetét is jelentette. A királyuk körül foglalatoskodó főurak és katonák tisztelgő gesztusai éppúgy a halottra irányítják a figyelmünket, mint a borongós hangulattal telített szürkés színvilágból felvillanó halotti lepel. Sehol egy élénk színfolt: a természet és az emberek gyásza szelíd elégiában tárul elénk.

V. László és Cillei Ulrik A tehetetlen gyermek király, V. László álnok nagybátyja, Czillei Ulrik remekül jellemzett alakjával (az utóbbi étellel, itallal, udvari bolond szórakoztatásával, zenével, tánccal bódítja neveltjét, és az közben gépiesen írja alá a rendeleteket, halálos ítéleteket) erkölcsi ítéletet mond a hazát önös érdekből romlásba döntő nagyurak felett. - Érthető, hogy azon a történelmi festménypályázaton, melyet 1870-ben a közoktatásügyi miniszter hirdetett - bár Székely képét már kész formában is tanulmányozhatta a bíráló bizottság - nem nyert díjat. Festői értékeit azonban nem vitatták el, s a képet a Nemzeti Múzeum részére megvásárolták

AZ EGYIK LEGHIRESEBB KÉPE:Az egri nők...

Téglaégetők A festő a természet közvetlen tanulmányozása alapján a magyar festészetben elsőízben alkotott realista látásmódot tükröző, a plein-airhez közelítő képet.

A tájképei is csodálatosak...
Erdei tájkép
1880-90És még egy...
Falurészlet
1885-90


Parasztudvar piros szoknyás lánnyal
1885-90


meg még-egy....
Szadai ház

Táncosnő (vázlat) Sokat foglalkozott táncosnők kecses mozdulatainak életteli rögzítésével.


Az 1875 körül készült Táncosnő c. művén a fáradtan megpihenő balerina áttetszően könnyű, impresszionisztikus felvázolása érdekelte. A sárga-vörös meleg színvilág ellenére csendes rezignáció ömlik el a képen: ez a hangulat bizonyára kapcsolatban van a törékeny szépségű nőalak kezében tartott levéllel.

és végül a leghiresebb képe.....

Zrinyi kirohanása


Székely Bertalan bécsi és müncheni akadémiai képzettségének megfelelően mindig alapos előkészítés, vázlatok, tanulmányok egész sora után látott a tervbe vett olajkép elkészítéséhez. A délről támadó törökök ellen a XVI. században Szigetvárat védő, életét feláldozó Zrínyi Miklós hősiességének képi megformálása 1862-ben kezdte foglalkoztatni.

Nemcsak technikailag, de elméletileg, esztétikailag is a kor legműveltebb mestere volt. 1871-től a Mintarajziskola tanára, 1902-től pedig igazgatója volt, majd 1905-ben a II. mesteriskola igazgatójává nevezték ki. 1910. augusztus 21-én hunyt el, 75 évesen. Korának legnagyobb elméleti műveltséggel bíró mestere volt, akinek irodalmi munkássága is jelentős 
                                                                                                                                                       
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.