Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Thomas Ender (Bécs, 1793. november 3. – Bécs, 1875. szeptember 28.) osztrák tájképfestő, akvarellista Tájképein angol művészek hatása érződik.
 
 
Thomas Ender (1793-1875) osztrák tájképfestő

Bemutatom Thomas Endet  (1793-1875) osztrák tájképfestő akvarelljeit, melyeket az akkori Magyarország északi és északkeleti részein, valamint Galícia hegyeiben festett, a mai Szlovákia, kis részben Lengyelország, Ukrajna és Magyarország területén.A Koprova-völgy és a Kriván


A Csorba-tó

A hegycsoport bal szélén a háttérben látszik a Kriván ferde orma, a jobb szélen pedig a Gerlachfalvi-csúcs. -


Ótátrafüred: Ótátrafüred üdülőházai, emeletes tornácos faépületek


Zakopane kevés házát és egyetlen kis tornyát látjuk a széles völgyben.


Zakopanétól délkeletre kis falu volt Bystre, ma már egybeépültek. Innen indul déli irányban a Dolina JaworzynkaPoprád főterén szemben a Szent Egyed-templom, mellette a harangtorony, mögöttük a 19. században épült klasszicista evangélikus templom. - Poprád


A sárospataki vár romos lakótornya, a Vörös torony, előtte a kerek sarokerkélyes Lorántffy-szárny. A Vörös torony mögött, a várfalak alatt folyik a Bodrog. -


Lőcse városát látjuk keletről. Hozzánk közel a jobb szélen a barokk minorita templom és kolostor, tőle jobbra és előtte a városfal mentén épült házsorok és a vörös téglás városfal; a város sarkán felénk néz a Kassai-kapu. Középen kiemelkedik a Szent Jakab-templom, tőle balra látszik a városháza zömök tornya.

Árva várához közelebb menve az úton, még jobban felmagasodik a meredek mészkőszirt ormán álló torony, de az épületek jó részét elfödi a fákkal borított várhegy.


Vág vár romjait itt közelebbről látjuk, és alatta Vág váralja község egyik kastélyát. Vág vár alatt 1631-ben Balassa Zsigmond és felesége Giczi Magdolna építtetett egy reneszánsz kastélyt. Nagytermét falképek és a latinokkal váltakozó magyar verses feliratok díszítették. A kastély a 19. század második felében már romos állapotban volt.


Képek festői tájakat ábrázolnak: folyók lapályát, patakokat, hegyi tavakat,, kastélyokat és parkokat, városokat, falurészleteket. A városok, falvak azóta megváltoztak, az épületek egy része elpusztult, a természet átalakult. A képek megértését szövegek segítik a várak, városok, az épületek történetéről.

A képek - csakúgy mint az ábrázolt tájak - Európa közös kincsei. forrás: Goethe Intézet

Thomas Ender rajz- és vízfestményhagyatékának alig ismert, Budapesten található része egyszerre figyelemre méltó emléke az osztrák és magyar kultúrának.
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Győr.

(Hargitai Bea., 2012.01.09 14:03)

Hab könnyű akvarellek! Gratulálok a szép összeállításhoz!