Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


TWOMBLY, Cy festőművész (1928-2011)
Cy Twombly 1928-ban született a virginiai Lexingtonban. Absztrakt műveiről ismert, melyek jellegzetessége a festési és rajztechnikák keverése. Twombly festményeihez gyakran merít graffitikből, de szavak, betűk is felbukkannak műveiben.

"kócos művész" ..............
A 81 éves Cy Twombly.........

Az 1928-as születésű Twombly nagyon anglo-amerikai. Pontosabban annak indult. Virginiában született, New Yorkban és Bostonban tanult, ahol a többi keleti parti tehetős felső-középosztálybeli gyermek, Robert Rauschenberg, Jackson Pollock, Jasper Johns képzőművészekkel és John Cage zeneszerzővel fantáziált az érzékeny modern művészetről miközben a Mickey Mouse pop-art dübörgött az amerikai kortárs művészet kirakatában..............

Az absztrakt expresszionizmusra képes az ember azonnal rávágni hogy "ilyet én is tudok". Ez ellen soha nem szoktam tiltakozni, mert lehet, hogy igaz, ilyenkor inkább csak annyit kérdezek halkan, hogy "akkor miért nem csinálod?".
                                                                      Cy Twombly..........
Cy Twombly: ciklusok és évszakok........

 

 

 

Cy Twombly, Léda és a hattyú.........


 

 

 

 
A négy évszak: Tavasz, Nyár, Ősz, és tél, 1993-94

 

 

A világháború után Twombly eljött Európába, mert nem tudta elképzelni, hogy ne létezne egy mértéken és értéken alapuló európai kultúra. A messziről jött szem értő és analitikus kutakodása pontosan körülhatárolta, hogy mitől európai az európai.
Twombly az absztrakt festészet egyik fő ikonjaként tett szert világhírnévre az ötvenes-hatvanas években. 

 
.:. Új festmény a Louvre mennyezetén .:.

 

 

A párizsi Louvre múzeum egyik kiállítócsarnoka új festménnyel várja az érdeklődőket, a képet azonban nem a falakon, hanem a mennyezeten kell keresni: Cy Twombly, az absztrakt stílusban alkotó amerikai festő mélykékre színezte a plafont, lebegő korongokkal és az ókor híres görög szobrászainak nevével díszítve a kiállítócsarnok mennyezetét.
http://www.google.hu/url?sa=t&source=web &ct=res&cd=2&ved=0CC8QFjAB&url=http%3A%2 F%2Fwww.artmagazin.hu%2Findex.php%3Fgrou pid%255B0%255D%3D21%26pageid%3D0%26mywbC ontentType_id%3D3%26mywbContentTypeCtrlA ction%3Ditem%26module%3D38%26Type3_mywbC ontentRecord_id%3D720%26Type3_recordActi on3%3DItem&rct=j&q=Cy+Twombly+amerikai+a bsztrakt+m%C5%B1v%C3%A9sz&ei=GVryS4O2Dcr 9sQa4pOiEDA&usg=AFQjCNEm9Gew1GNh9sU7Z4b5 CiMUy_Yltw&sig2=OmVJLskMdbBStlhg6VvFbA
Akkora hatást gyakorolt egy francia nőre Cy Twombly amerikai absztrakt művész festménye, hogy meg kellett csókolnia a festményt. Mivel a képen rúzsfoltot hagyott, most rongálással vádolják.

 

 Cy Twombly: Cím nélküli, 2007 (Akril, 252x552 cm)
A megkárosított kép
 

 

 
Cy Twombly Rózsák 2008..........
 

 

 

 
 Twombly,Az Iris, 1990............
 


és végül.............

 

 

Cy Twombly - Tél......Első retrospektív kiállítására a Milwaukee Art Centerben került sor, 1968-ban. Számos tárlatot rendeztek tiszteletére, melyek közül a jelentősebbek a Kunsthaus Zürichben 1987-ben, a párizsi Musée National d’Art Modernében 1988-ban, valamint a New York-i Museum of Modern Artban 1994-ben rendezett retrospektív tárlatok, melyek kiegészültek olyan kiállítási helyszínekkel, mint Houston, Los Angeles és Berlin. 1995-ben Houstonban megnyílt a Cy Twombly Gallery, ahol a művész 1954 óta készült alkotásai láthatók. Twombly Lexingtonban és Olaszországban él.

 A virginiai Lexingtonból származó absztrakt expresszionista művész több mint öt évtizede telepedett le Olaszországban. Festményei, grafikái és szobrai a világ nagy múzeumaiban - köztük a New York-i Modern Művészetek Múzeumában és a Guggenheim Múzeumban - láthatók. 

. A 83 esztendős mestert 2011-07-05-én egy római kórházban érte a halál.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.