Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ZICHY Mihály (1827, Zala - 1906, Szentpétervár)Festő, grafikus

Festő, grafikus, a magyar romantikus festészet jelentős alakja. 1842-től Pesten jogi tanulmányokat folytatott s egyidejűleg Marastoni Jakab festőiskolájának növendéke volt. 1844-ben Bécsbe került, ahol Waldmüller tanítványa volt. Itt készült 1846-ban első jelentős műve, a Mentőcsónak c. festménye, mely a romantika kedvelt témáját mély pszichológiai kifejezőerővel dolgozta fel.
 
 
Zichy Mihály (1827, Zala - 1906, Szentpétervár)
Festő, grafikus, a magyar rajzművészet egyik úttörője. Első jelentős műve a romantikus hangvételű, mély pszichológiai ábrázolókészségről tanúskodó Mentőcsónak (1846).


Vihart kavart nagy festménye, A rombolás géniuszának diadala

A Párizsi világkiállításra 1879-ben festett A rombolás géniuszának diadala c. festményét merész, antimilitarista mondanivalója miatt a francia hatóság kitiltotta a kiállításról. 1881-ben elhagyta Párizst, s rövid nizzai, bécsi és zalai tartózkodás után visszatért Szentpétervárra.

Mentőcsónak 1847.Magyar Nemzeti Galéria, Budapest

1844-ben Bécsbe került, ahol Waldmüller tanítványa volt. Itt készült 1846-ban első jelentős műve, a Mentőcsónak c. festménye, mely a romantika kedvelt témáját mély pszichológiai kifejezőerővel dolgozta fel.

Fogoly a börtönben 1850-es évek.Magyar Nemzeti Galéria, Budapest

Sírrablók - 1852.

A zsidó mártírok - 1871.

"Zichy első hivatalos állami megrendelését 1876-ban kapta, amikor Trefort Ágoston kultuszminiszter felkérte, hogy reprezentatív olajképben örökítse meg azt a jelenetet, amint Erzsébet királyné (Sissy) koszorúját Deák Ferenc ravatalára helyezi. A történelmi hitelesség alapvető kritérium volt, ezért Zichy kedvéért, - aki Párizsban élt, és nem lehetett jelen az eseményen - a temetkezési vállalat újra felépítette a ravatalt a helyszínen.A festmény rézkarc változata Párizsban készült, három különböző méretben. Több európai uralkodócsalád vásárolt belőle, és az eladásokból befolyó jövedelmet Zichy a Párizsi Magyar Egylet javára ajánlotta fel. Terve volt az is, hogy a hazai iskolákba eljuttassa a metszetet.Fiatal hölgy.........Végül egy kis csemege a mai összeállítás végére: a cári udvarnál folyó ténykedése alatt Zichy Mihály számtalan aktot, sőt erotikus képeket is rajzolt, festett. Az egyik legszebb közülük az Études des femmes című, 12 darabos sorozata. Ebből láthattok néhányat.
Többször is utazgatott Európában, később még Párizsban telepedett le, ahol már élt az impresszionizmus, ám ő hű maradt az akadémikus festészethez.

Utazásai végén újra Oroszországban kötött ki, és III. Sándor cár udvari művésze lett. Immáron a harmadik cárt szolgálta tehetségével és barátságával. Szép és termékeny pályája 79 évesen ért véget Szentpétevárott.1906. február 29-én éjjeli 11 órakor megszűnt a szívverése.
Zichy Mihály halálhíre március 1-én, holtteste pedig március 17-én reggel érkezett Budapestre.
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.